Om te begrijpen hoe door een uniek persoon verschillende prikkels worden verwerkt is het belangrijk kennis te hebben van de sensorische integratie theorie. Ook wel sensorische informatieverwerking genoemd.
SI is het vermogen om informatie vanuit de wereld om ons heen en vanuit ons eigen lichaam op te nemen, te selecteren, en de verschillende stukjes informatie met elkaar te verbinden, zodat we er op de juiste manier op kunnen reageren. Hierdoor is het mogelijk om de prikkels van buitenaf en onze eigen bewegingen in doelgericht handelen om te zetten en ons bewust te worden van onszelf en onze omgeving.
We hebben in ons lichaam allerlei zintuigen (sensoren) die informatie uit de wereld om ons heen en informatie uit ons lichaam registreren:
- Zien (ogen);
- Horen (oren);
- Smaak (mond);
- Ruiken (neus);
- Voelen (huid);
- Evenwicht (evenwichtsorgaan);
- Houding en beweging (spieren en gewrichten).
Al deze verschillende stukjes informatie worden in onze hersenen samengevoegd tot een geheel. Dit noemen we de integratie van sensorische informatie.